Mit jelent az azonnali terheléses implantátum?

2019.03.09.

Sokunkban él az emlék nagyanyáink pohárban úszó protéziséről, arról, ahogy szenvedett a keményebb ételek rágásával, a fogsor alá kerülő falatokkal.
Az elmúlt 10 évben a fogászat hatalmas szemléleti és technológiai fejlődésen ment keresztül. Kiemelt szerepe van ebben a több mint 50 éves svájci Ihde cégnek élén prof. Stefan Ihdevel, aki a módszer kidolgozója. Az elmúlt évtizedben több, mint 100000 részesültek ebben a megoldásban. Mi is a lényege? Mi az azonnali terhelés? Sok esetben a fog húzása elkerülhetetlen.  Az IHDE implantátumok már közvetlenül a húzás után behelyezhetőek. Az implantátumra kerülő ideiglenes ragasztott korona 3-5 nap alatt elkészül. Ettől fogva a páciens tud rágni, mosolyogni. Nem következnek be a foghúzás utáni negatív folyamatok, mint a csontfelszívódás, a hiányt határoló fogak bedőlése, a hiánnyal szemben  levő fog meghosszabbodása. Ezek a folyamatok a rágás funkciójának jelentős csökkenéséhez és a fogak további elvesztéséhez vezethetnek. Nincs szükség a szomszédos fogak lecsiszolására a hiányzó fog pótlásához, mint a hídpótlásoknál.
Ha a foghiány már egy ideje megvan, az azonnali terhelésű műgyökér behelyezése ugyanúgy indokolt és lehetséges. Az azonnali terheléses implantálás egyformán működik akkor is, ha egy fog pótlásáról van szó, akkor is, ha egy teljes állcsontról van szó.
Hat hónap után az ideiglenes pótlás lecserélhető fémkerámia („porcelán” korona ), vagy cirkónium koronára, hídpótlásra is.
Az IHDE stratégiai implantátumaival a funkció és az esztétika kevesebb mint egy hét alatt helyreállításra kerül.
Fontos tudni, hogy az esetek 98 % -ban csontpótlás és nagy feltárások nélkül minimális fájdalommal megvalósítható az említett módon az implantálás. Nem függ a szivacsos csontállomány mennyiségétől!

A kezelés menete:
Első alkalom: Vizsgálat , kezelési terv, panoráma felvétel és CB CT felvétel készíttetése.
Második alkalom: Érzéstelenítés, fogak eltávolítása és egyidejűleg az implantátumok behelyezése, lenyomatvétel .
Harmadik alkalom: A fogtechnikus által elkészített váz bepróbálása, szükség esetén az implantátumok becsiszolása. Harapás beállítás , fogszín meghatározás .
Negyedik alkalom: Az elkészült hosszútávú ideiglenes fogpótlás beragasztása , becsiszolása.
6 hónap múlva:
Ötödik alkalom: Ideiglenes fogpótlás eltávolítása, lenyomat vétel.
Hatodik alkalom: Vázpróba
Hetedik alkalom: A végleges kerámia vagy cirkónium pótlás beragasztása.
Az azonnali terhelésű implantátummal megmarad a rágóképesség, az esztétikus mosoly és komfortos életminőséget garantál, legyen szó egy fogról, hídról vagy egy egész fogsorról.

5 érv az IHDE azonnal terhelhető implantátumok mellett:
Gyors, 3-5 nap alatt komplex megoldás. Az idő pénz. A hosszadalmas, hónapokig, néha évekig eltolódó fogászati kezelések, hagyományos fogbeültetések rengeteg időt, energiát és pénzt igényelnek. Kényelmetlen a kezelésekhez kapcsolódó fognélküliség, a gyakran hosszútávú fájdalom, kiesés a munkából, az önbizalom romlása, nem megfelelő táplálkozás a helyzetből fakadóan, stb.
Az IHDE implantátumok a több tízéves folyamatos fejlesztéseknek és a hosszútávú tapasztalatoknak köszönhetően lerövídítették és biztonságossá tették a foghúzástól az implantátáláson keresztül a fogpótlásig vezető utat. Következésképpen:
Kedvező ár/érték arány.
Rövid kiesés a munkából, az aktív életből, szükségtelen a költséges csontpótlás. Az eljárás alapelve a kockázati tényezők minimalizálása vagy lehetőség szerint kiiktatása. Nincsenek utazgatások, fix ár van, amit a vizsgálat alkalmával közlésre kerül . Nincsenek rejtett költségek.
Biztonságos.
Az IHDE cég több, mint 100000 páciensen szerzett tapasztalata, (az implantátum rendszer fejlesztése, a felhasználó orvosok hosszútávú továbbképzése és a vizsgához kötött alkalmazása, teljes joggal bizalommal tölti el a pácienseket. A hagyományos implantátumokat megtámadó fogágybetegség (periimplantitis) nem jellemző az implantátum felületi kiképzéséből adódóan. A periimplantitis előbb-utóbb az implantátum elvesztéséhez vezet.
Erős dohányosoknál, cukorbetegeknél, nagyon elsorvadt állcsontoknál is alkalmazható.
Míg a hagyományos implantációt a fenti rizikó tényezők kizárják, az IHDE implantátumokkal ugyanúgy megvalósítható, mint bárki másnál. Ezek a páciensek az implantálás után egy életminőségi változást élnek meg. A megjavult rágás révén javíthatnak egészségi állapotukon.
Kevesebb fájdalom.
Nem szükséges nagy műtéti feltárás. A legtöbb esetben az íny felvágása nélkül történik az implantátum betekerése. Kisebb trauma= kisebb fájdalom. A fájdalom nem nagyobb egy jól elérzéstelenített foghúzásnál ért kellemetlen érzeteknél. Ez vonatkozik az utófájdalmakra is.